Voelen en handelen, gewoon, met je handen

“Wat voel je?” is een lastige vraag. Want, wat wordt er bedoeld: voelen met je handen of voelen vanbinnen? En, als er voelen-vanbinnen wordt bedoeld, is het dan wel handig om ook echt te laten weten wat je voelt?

In het onderwijs wordt veel tijd besteed aan leren met je hoofd, het geven van wenselijke antwoorden en zeggen dat het goed gaat. Maar wat doe je met wiebel in je lijf als je op moet letten en wat doe je met boosheid als je aardig moet zijn?

Wat willen we eigenlijk, als leerkracht en als leerling? Hoe willen wij behandeld worden en hoe behandelen we anderen? In deze workshop worden we ons daarvan bewust op een vanzelfsprekende manier en oefenen we letterlijk, met klei.

Zweverig? Oordeel zelf: door het materiaal te behandelen zoals wij behandeld willen worden ontstaat een heel eigen vorm. Door die vorm in compositie te zetten met het werk van anderen, ontstaat een werkstuk dat verrast. Omdat we het niet bedacht hadden, omdat we er zelf deel van uit maken en omdat we er zelf aan meegewerkt hebben. Een klein uurtje lekker werken, blij en enthousiast worden. Voelen met je handen en jezelf verrassen. En, je mag de klei ook eerst helemaal platslaan; omdat je niet lekker in je vel zit.

Een vormende workshop waarin centraal staat: tastzintuig (voelen), signaleren van behoeftes, uitdrukken van gevoelens en vormgeven.

Leeftijd: 6 tot 66
Duur: 60 minuten
Aandachtspunten: tast, voelen en handelen